Nationale “pie day”…. Wat is pie en hoe eet je dat?
Pies bestaan al duizenden jaren en ‘’pie day’’ werd halverwege de jaren zeventig gestart door Charlie Papazian. In America is het sinds 1986 een feestdag op 23 januari.
Wat is een pie?
Een pie is een taart met een bodem van bladerdeeg en een knapperige bovenkant van bladerdeeg. De vulling in de pie kan hartig of zoet zijn. Het is een eenvoudige maaltijd en nogal vullend! In Nederland eten wij pies niet veel. Echter In Australië is de great aussie meat pie een favoriet en ongeveer gelijk aan de Nederlandse kroket. In Engeland zijn er ook talloze soorten pies en die zijn verkrijgbaar bij onder andere elke fish and chip shop.
Wil je een pie zelf maken?
Een pie is eenvoudig te maken. Je hebt kleine muffinvormpjes nodig, maar je kan ook gewoon een groot blik gebruiken. Je kan het bladerdeeg zelf maken, maar je kan ook kant en klare bladerdeeg gebruiken als je wilt. Je rolt grote cirkels bladerdeeg uit en je legt het in het vormpje. Daarna lepel je de vulling op de bodem en vervolgens maak je nog een ronde deksel voor de bovenkant. In een hete oven bakken en klaar is je maaltijd. Interculsive heeft een recept voor je: een heerlijke rustieke kip en champignon pie. Zie onder voor het recept.
En hoe snijd je nou eigenlijk een pie zodat die netjes in elkaar blijft?
Je hebt een heerlijke pie op jouw bord…maar zodra je jouw mes en vork erin zet zakt alles in elkaar en ziet de pie er niet meer zo mooi uit. Het beste is om met een scherp mes door de korst heen te ‘’zagen’’. Dat doe je het beste met een steakmes. Zoek een set steakmessen bij elkaar die bij je passen. Niet alleen voor je pie is dat fijn, het is ook gelijk mooi meegenomen voor bijvoorbeeld de steak van de barbecue.
met een steakmes snij je het beste een pie! – shop hier
Recept voor kip en champignonpie
Piekorst/bladerdeeg:
350 g tarwebloem*
¼ theelepel zout
190 g boter, koud en in stukjes
80 ml ijskoud water
Melk of losgeklopt ei voor het glazuren van taarten
*als je een donkere korst wilt, combineer dan 100g tarwe of waldkornbloem en 250g witte tarwe.
Vulling:
- 600 g kipfilets, in stukjes gesneden
- 125 g gesneden spek
- 250 g champignons, in vieren gesneden
- 1 prei, fijngesneden
- 30 g boter
- 2 eetlepels tarwebloem
- 250 ml kippenbouillon
- 80 ml crème fraîche
- 1 el Dijon-mosterd
- Versgemalen peper en zout naar smaak
Voor 6 pies
Geschikt om in te vriezen
Ontdooi 3-4 uur
Doe de bloem en het zout in een keukenmachine en meng door elkaar. Voeg de boter toe en roer tot het mengsel op grove paneermeel lijkt. Voeg het water toe en verwerk het totdat het deeg stijf wordt. Leg het deeg op een snijplank en vorm er een bal mee. Maak het plat tot een schijf en wikkel het stevig in huishoudfolie. Koel het deeg ongeveer 40 minuten in de koelkast of tot het stevig is, maar soepel genoeg blijft om te rollen.
Als je wilt kan je het deeg van tevoren maken – het kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Het moet wel op kamertemperatuur zijn voordat je het kan uitrollen.
Maak de vulling: Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en voeg een scheutje olie toe. Voeg de kip toe en laat het 5-10 minuten koken, af en toe roeren totdat de kip bruin begint te worden. Haal het uit de pan.
Voeg in dezelfde pan de boter toe en bak de spek, de prei en de champignons al roerend tot de prei zacht wordt. Roer totdat het mengsel dikker wordt en borrelt. Voeg geleidelijk de bouillon toe en roer tot het mengsel kookt en dikker wordt. Roer de crème fraiche en mosterd erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat het mengsel afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 ° C. Spuit een grote 6 x muffinvorm in met bakspray en snijd reepjes bakpapier om de bakplaat te bekleden op de bodems en de zijkanten, waardoor handvatten ontstaan om de pies straks eruit te tillen.
Rol het deeg uit tot ongeveer 2-3 mm dik en gebruik een klein rond bord met een diameter van ongeveer 15cm om 6 cirkels uit te snijden in het deeg. Doe een cirkel in elke muffinvorm. Zorg ervoor dat de cirkel ongeveer 5 mm rond de bovenkant uitsteekt. (dat is voor het afsluiten met de deksels straks). Vul de taartvormpjes met de afgekoelde vulling.
Indien nodig rol de restjes deeg dan opnieuw uit en steek kleinere cirkels uit om op de bovenkant van de pies te passen. Zet een deksel op elke pie en knijp langs de randen om ze dicht te maken.
Bestrijk de bovenkant van de pies met melk of losgeklopt ei en bak in de voorverwarmde oven voor 45-60 minuten of tot het deeg goudbruin is. Laat ze 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.
Perfect voor een warme maaltijd met frietjes en salade.