Bestek links of rechts?

Bestek links of rechts? Zit je ook zo te puzzelen en heb je inspiratie voor de bestek volgorde nodig?

uit eten gaan?

Bij veel gelegenheden gaan we uit eten: niet alleen een elegante lunch, een diner of kerstdiner, maar ook een sociaal evenement zoals een bruiloft. Echter, dit jaar doen we dat steeds vaker thuis vanwege het coronavirus. Maar dat betekent niet dat je moet bezuinigen op een chique, stijlvol gedekte tafel. Integendeel, dat is misschien wel het belangrijkste van een gelegenheid en verdient het om meer aandacht te krijgen. Vandaar dat we voor jou hieronder de belangrijkste basiskennis neerzetten over het dekken van de tafel.

Tafeletiquette. Wat is dat?

Tafeletiquette gaat om hoe je bestek neerlegt en hoe je een tafel sfeervol dekt. Het biedt de oplossing voor vragen waar je momenteel – vlak voor de kerst of voor een andere gelegenheid– mee zit. Om je op weg te helpen naar een sierlijk ogende tafel, hebben wij een makkelijk stappenplan voor je gemaakt.

Uit eten met Kerst 2020

Stappenplan tafel dekken

De regels van de tafeletiquette zijn eenvoudig en we vertellen over de ligging van het bestek op de tafel: waar moet je de lepels, messen en vorken leggen?

Informeel tafeletiquette

Zelfs als het om een eenvoudige maaltijd gaat, is er een tafeletiquette, dan wel een andere dan de formele tafeletiquette. Een bord in het midden, de vork links van het bord, het mes rechts van het bord en de lepel rechts van het mes. Het lemmet van het mes moet naar het bord zijn gericht.

Bestekset aanbieding

Formeel tafel dekken

Hoewel de formele tafelschikking ingewikkeld lijkt, is het wel praktisch. Wat je moet onthouden over het formele couvert, is dat het bestek in dezelfde volgorde is gerangschikt als de gangen van de maaltijd, beginnend aan de buitenkant naar binnen, naar het bord toe. Op deze manier worden gasten niet verhinderd door hun vorken en messen en het bestek kan ook zonder problemen worden opgeruimd.

Het beste is om de tafelschikking te beslissen nadat het menu is vastgelegd, maar hier zijn de algemene richtlijnen.

Het basisprincipe is hetzelfde – vorken links en messen rechts!

Tafel dekken bestek

stap 1

Het servet zet je links. Daarnaast zet je de saladevork of de vork die je gaat gebruiken voor het voorgerecht (dus links van het bord).

stap 2

Daarnaast leg je de dinervork, die voor het hoofdgerecht wordt gebruikt.

stap 3

In het midden staan per plaats de verschillende borden voor de gangen. Het grootste bord (dinerbord) zet je onderop. Het saladebord, of het bord voor het voorgerecht, staat daar bovenop en helemaal bovenop staat de soepkom (als je soep gaat serveren).

stap 4

Rechts van de stapel ligt het dinermes (voor hoofdgerecht).

stap 5

Daarnaast zet je het salademes, of het mes voor het voorgerecht. Tenslotte plaats je de soeplepel daarnaast.

stap 6

De dessertlepel plaats je direct boven de schalen, eventueel samen met een taartvorkje.

Wat je extra op tafel kan leggen voor gasten

Nog een leuke extra, voor je gasten!

Boven het traditionele couvert kan je een botermes en een broodbord zetten (als je er plek voor hebt). Dit is handig voor een tussengerecht terwijl gasten wachten op een hoofdgerecht. Stokbrood en kruidenboter vallen altijd wel in de smaak. Een apart mesje voor de (kruiden)boter is dan niet overbodig. Zie de botermessen sets van Interclusive hier (4 in een set).

Nog tips voor Sfeervol tafel dekken

Leukigheidjes voor een sfeervolle tafel deze kerst - inspirerende tips!

Een tafeletiquette is handig als je weinig tijd hebt of zelf even geen inspiratie hebt. Maar je kan ook zelf wat verzinnen. Bekijk de onderstaande beelden om inspiratie op te doen! 

bestekset mooi op tafel? koop een 24-delig couvert nu