Bestek links of rechts? Inspiratie voor tafel etiquette
Bestek links of rechts?
Bestek links of rechts? Zit je ook zo te puzzelen en heb je inspiratie voor de bestek volgorde nodig?
Bij veel gelegenheden gaan we uit eten: niet alleen een elegante lunch, een diner of kerstdiner, maar ook een sociaal evenement zoals een bruiloft. Echter, dit jaar doen we dat steeds vaker thuis vanwege het coronavirus. Maar dat betekent niet dat je moet bezuinigen op een chique, stijlvol gedekte tafel. Integendeel, dat is misschien wel het belangrijkste van een gelegenheid en verdient het om meer aandacht te krijgen. Vandaar dat we voor jou hieronder de belangrijkste basiskennis neerzetten over het dekken van de tafel.
Tafeletiquette. Wat is dat?
Tafeletiquette gaat om hoe je bestek neerlegt en hoe je een tafel sfeervol dekt. Het biedt de oplossing voor vragen waar je momenteel – vlak voor de kerst of voor een andere gelegenheid– mee zit. Om je op weg te helpen naar een sierlijk ogende tafel, hebben wij een makkelijk stappenplan voor je gemaakt.
Stappenplan tafel dekken
De regels van de tafeletiquette zijn eenvoudig en we vertellen over de ligging van het bestek op de tafel: waar moet je de lepels, messen en vorken leggen?
Informeel tafeletiquette
Zelfs als het om een eenvoudige maaltijd gaat, is er een tafeletiquette, dan wel een andere dan de formele tafeletiquette. Een bord in het midden, de vork links van het bord, het mes rechts van het bord en de lepel rechts van het mes. Het lemmet van het mes moet naar het bord zijn gericht.
Formeel tafel dekken
Hoewel de formele tafelschikking ingewikkeld lijkt, is het wel praktisch. Wat je moet onthouden over het formele couvert, is dat het bestek in dezelfde volgorde is gerangschikt als de gangen van de maaltijd, beginnend aan de buitenkant naar binnen, naar het bord toe. Op deze manier worden gasten niet verhinderd door hun vorken en messen en het bestek kan ook zonder problemen worden opgeruimd.
Het beste is om de tafelschikking te beslissen nadat
het menu is vastgelegd, maar hier zijn de algemene richtlijnen.
Het basisprincipe is hetzelfde – vorken links en messen rechts!
Stap 1
Het servet zet je links. Daarnaast zet je de saladevork of de vork die je gaat gebruiken voor het voorgerecht (dus links van het bord).
stap 2
Daarnaast leg je de dinervork, die voor het hoofdgerecht wordt gebruikt.
stap 3
In het midden staan per plaats de verschillende borden voor de gangen. Het grootste bord (dinerbord) zet je onderop. Het saladebord, of het bord voor het voorgerecht, staat daar bovenop en helemaal bovenop staat de soepkom (als je soep gaat serveren).
stap 4
Rechts van de stapel ligt het dinermes (voor hoofdgerecht).
stap 5
Daarnaast zet je het salademes, of het mes voor het voorgerecht. Tenslotte plaats je de soeplepel daarnaast.
stap 6
De dessertlepel plaats je direct boven de schalen, eventueel samen met een taartvorkje.
Nog een leuke extra, voor je gasten!
Boven het traditionele couvert kan je een botermes en een broodbord zetten (als je er plek voor hebt). Dit is handig voor een tussengerecht terwijl gasten wachten op een hoofdgerecht. Stokbrood en kruidenboter vallen altijd wel in de smaak. Een apart mesje voor de (kruiden)boter is dan niet overbodig. Zie de botermessen sets van Interclusive hier (4 in een set).
Leg het bestek neer hoe jij het leuk vindt en haal er zowel een stukje natuur als kleur bij door een wat kruiden op het bord te leggen. Een takje met bladeren of bessen die je in de tuin vindt is ook een geweldige toevoeging aan het uiterlijk van jouw tafel..
Voor een hele andere look kies je olijfhouten bestek. Leg het op een stuk jute met een stukje rozemarijn. Dit zorgt niet alleen voor een mooi, natural effect, maar creëert ook een gezellige, informele sfeer waardoor je gasten zich zonder twijfel thuis voelen.
Kies voor een stijl waar het bestek ook tot zijn recht komt, zoals in deze afbeelding. Het bestek ligt mooi naast elkaar, links van het bord. Het servet is eenvoudig opgerold in een servetring. De uitstraling is eenvoudig en overzichtelijk, waardoor jouw gasten in één oogopslag weten waar ze aan toe zijn.
Dit chique, zwarte, 24delige couvert is traditioneel en toch bestand tegen de tijdsgeest. Je kan het elegant en deftig houden door het bestek te combineren met een wit tafelkleed, of je kan voor een wat stoerdere stijl gaan door het op een grijs servet of tafelkleed neer te leggen.
Trakteer jezelf op een nieuw couvert en dat geeft je er weer helemaal zin in om in het nieuwe jaar jouw tafel te dekken! Klik hier om het assortiment van Interclusive te bekijken – alle couverts zijn 24 delig en komen in verschillende uitvoeringen.
Grijs op RVS creëert rust en zorgt ervoor dat jouw (kleurrijke) gerechten extra goed opvallen. Dit bestek valt net vrijwel alle kleuren te combineren en kan je iemand ook mooi cadeau doen als je niet zeker weet wat er bij hem/haar in de smaak valt.
-
Steakmessen rozenhout – luxury line€ 64,95
-
Steakvorken RVS – luxury line€ 74,95
-
Steakmessen gold stonewash€ 29,95
-
Botermessen – 4 in houten tray – RVS€ 19,95
-
Product in de uitverkoopCouvert – 24 delig – parelmoerOorspronkelijke prijs was: € 74,95.€ 37,99Huidige prijs is: € 37,99.
-
Product in de uitverkoopCouvert – 24 delig – treasureOorspronkelijke prijs was: € 74,95.€ 37,48Huidige prijs is: € 37,48.