• webshop woon decoratie

  Calicut-hoen? Calicut-wat? Lees hoe je een verrukkelijke kerstkalkoen bereid!

  In de meeste Nederlandse huishoudens is het traditie om met de kerst calicut-hoen te eten. Zegt dat je niks? Nu vast wel: de calicut-hoen noemen we tegenwoordig kalkoen.

  Calicut-hoen? Kalkoen!

  De benaming is een samentrekking van de Indiase stad Calicut en hoen(kip). Toen Columbus Amerika voor India aanhield, vernoemde hij namelijk de van oorsprong Amerikaanse kalkoen naar een Indiase stad.

  Door Amerikaanse invloed zijn Nederlanders na de tweede wereldoorlog ook met de kerst kalkoen gaan eten. Niet alleen kan de grote vogel alle monden aan tafel voeden, maar de kalkoen is natuurlijk buitengewoon smakelijk- mits hij op de juiste wijze bereid wordt.

  Volgens Interclusive zijn er drie factoren die bepalen of jouw kalkoen een succes of een flop wordt: het recept, de mes en de snijplank.

  Het juiste recept

  Je hebt vast wel eens meegemaakt dat de kalkoen te droog is. Cranberrysaus en jus maken veel goed, maar een malse kalkoen is natuurlijk veel aantrekkelijker. Ga eerst op zoek naar het juiste recept. 

  Het juiste mes

  Maar dan ben je er nog niet. Misschien is het snijden van de kalkoen wel de grootste uitdaging. Het blijft voor de meeste mensen moeilijk om mooie, egale plakken te snijden, die ook nog eens even groot moeten zijn. Je zult merken dat het probleem vaak bij het mes terug te vinden is. Het juiste mes werkt wonderen en waar jij voor je kalkoen naar op zoek bent, is dit santokumes.

  Met dit scherpe, lichte mes van Laguiole Style de Vie wordt jouw kalkoen dit jaar moeiteloos en voorbeeldig gesneden. Het mes heeft een breed snijblad en een heft van olijfhout. Bovendien kan dit mes voor vrijwel alles in de keuken gebruikt worden.

  De juiste snijplank

  Last but not least, de snijplank. Het is van belang dat jouw vlees op een stevig oppervlak wordt gesneden, dat niet zomaar verschuift. Deze stijlvolle serveer -en snijplanken van acaciahout voldoen niet alleen aan die eisen, maar zijn ook voorzien van een sapgeul. Zo loopt het sap niet van de plank af én het is de gemakkelijkste manier om het sap in de jus te kiepen.
  Deze snijplank zorgt er bovendien voor dat jouw messen niet snel bot worden en kan prima ingezet worden als serveerplank.

   

  Met deze tips gaat het jou helemaal lukken om in stijl een verrukkelijk gerecht op tafel te zetten.

  Fijne kerstdagen!


  shop snijplanken


  Hoofdgerecht, kerst makkelijk


  snijplank kopen


  shop messen