Welk mes voor welke kaas?
En dan is het zover: de borrelplank is klaar en ziet er als een plaatje uit: romige, onbesneden kazen, krokante crackers en de zoete druiven en het gedroogde fruit zorgen voor een kleurrijke afwerking. Je zult echter al snel merken dat na een paar blokjes kaas gesneden te hebben en nadat er wat snacks verdwenen zijn, je plank er verwaarloosd en onaantrekkelijk gaat uitzien. Het gebruiken van één kaasmes per kaas gaat dit probleem tegen.
Een apart mesje voor elk kaasje
Je kent het vast wel: iemand snijdt de schimmelkaas aan en gebruikt vervolgens datzelfde mes om een stuk brokkelkaas af te snijden. De brokkelkaas krijgt vervolgens een laagje smeuïge blauwe kaas. Niet alleen ziet dat er onsmakelijk uit, het is al helemaal een probleem voor mensen die de ene kaas wel lusten en de ander weer niet. Bovendien is de kaas dan moeilijk te bewaren.
Om dit dilemma te voorkomen is het handig om genoeg verschillende kaasmesjes in huis te hebben. Maar het is nog niet opgelost door voor elke kaas een apart mes in huis te hebben. Elke soort kaas heeft namelijk een ander soort mes nodig. Scroll omlaag om te kijken welk mes geschikt is voor welke kaas.
Bestellen kan bij Interclusive, waar er een groot assortiment is aan kaasmesjes en botermesjes (botermessen zijn prima inzetbaar voor smeerkazen en patés). Verder zijn de kaasmesjes van Laguiole Style de Vie van Interclusive klein; dan heb je het probleem niet dat de kaasplank te zwaar wordt of dat de kaasmessen eraf vallen.
Welk mes voor welke kaas?
Smeermes
geschikt voor smeerbare kazen zoals roomkaas, maar ook voor paté, kruidenboter en (warme) dips. Smeren is makkelijk doordat het blad een beetje buigzaam is. Botermesjes zijn ook lekker klein voor op de kaasplank en zeer geschikt om zachte kazen en dips te serveren.
Puntig mes
Prima te gebruiken voor harde -en half harde kazen zoals belegen of boerenbelegen. Ook prima voor jongekaas of voor zachte zuivelproducten zoals brie, feta of gorgonzola.
Scherp mes met punt
Een kaasmes met een scherpe punt op het einde zorgt ervoor dat je een blokje kaas kan snijden en vervolgens kan je het stukje kaas aan de punt van het mes prikken en aan een ander geven, of op je eigen kaascracker plaatsen! Voor alle soorten kaas.
Mes met gaten
De gaten in het lemmet zorgen ervoor dat de kaas niet blijft kleven of dat de kaas niet plakt op het mes, en het plakje kaas dus mooi intact blijft. Perfect op de cracker of op een kaasvlinder.
Gekanteld kaasmes
Hiermee snijd je kaas als een echte Hollandse professional! Je maakt een wiegende beweging door de kaas heen, waarbij je heel gecontroleerd mooie rechte stukken kaas maakt. Voor half harde en harde kazen.
Bijlmes
Perfect voor harde kazen, zoals brokkelkaas, om dikke brokken mee te snijden